AICI VEŢI GĂSI LISTA ACTUALIZATĂ ZILNIC CU TOATE CUTREMURELE CARE AU LOC ATÂT ÎN ROMÂNIA CÂT ŞI IN LUME



duminică, 31 ianuarie 2010

SEISMOGRAF ŞI SEISMOGRAME - TOTUL DESPRE ACESTEA


Seismograful pe care il vedeti pe mobotix, se afla la sediul INCDFP din Bucuresti, dar semnalul il primeste de la Observatorul Seismic Muntele Rosu ( MLR ).
Pe seismograma vedem doua parti: high si low. Pe partea de high, se vad cutremure de la noi – chiar si unele mici, de 2R – precum si teleseisme (cutremure indepartate ). Pe partea de low se vad aceleasi cutremure, cu o amplificare mai mica. In continuare voi comenta 3 tipuri de seismograme: 1. cutremure de Vrancea; 2. teleseisme; 3. zgomote (asta nu e chiar un tip…)
1. seismograma unui cutremur vrancean, magnitudine 4,9 adancime 146km. Se poate observa amplitudinea care pare mare, dar pe partea de low abia se sesizeaza. Acest cutremur nu s-a simtit la Bucuresti.


2.Seismograma unui teleseism ( Caucaz). La fel, amplitudinea pe high pare mare, dar pe low practic nu se vede. Evident, nici acest cutremur nu s-a simtit la noi.



3. Zgomote provocate de incercari ale echipamentelor ori de la sediul INCDFP ori de la MLR. Observati ca au aceeasi amplitudine atat pe high cit si pe low. ACESTA NU ESTE UN CUTREMUR!


Acum, cind va uitati pe mobotix, puteti sa va dati singuri seama daca a fost un cutremur sau doar sint testate aparatele si nu va veti mai speria cind vedeti ca penitele incep sa se miste. Si sper ca nici nu veti mai intreba ”a miscat acul, ce a fost?”

3 comentarii:

  1. Foarte misto blogul, acum il descopar ;)
    Ai cumva si seismograma cutremurului din 4 martie '77?...

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce camerele web de la seimograf, functioneaza si nu functioneaxa de cica o saptamana, trebuie sa nu vedem ceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce in prezent partea low este foarte "indecisa" sau "nelinistita" ca sa spun asa?

    RăspundețiȘtergere